Thursday, December 11, 2008
Tuesday, November 11, 2008
The Millenium Villages Project
Vi besökte Ruhiira i närheten av Mbarara, 4 timmars bilresa från Kampala
Bildörr, projektet sponsras till stor del ifrån Japan, står inte med på dörren av någon anledning
Vi får information om projektet, Maria, Johan, Ericssons rep.
Matoki kallas de bananer man odlar, "matbananer", inte så söta. Man skördar 4 gånger per år.
1800 meter över havet ligger de högsta byarna i området
Vårdcentralen har besök även på lördagar
Projektanställda, Anita, Ericssons rep
Internet länkas in via master, till t ex vårdcentralen
Wednesday, November 5, 2008
Konferens om mobila tjänster för utveckling i Kampala nov 2008
Wednesday, September 17, 2008
Sunday, August 31, 2008
Saturday, August 30, 2008
Sunday, August 24, 2008
Lördag, Kigamboni och Kipepeo
För att komma söderut efter kusten tar man en färja över hamninloppet, som även är en flodmynning, till den lilla fiskebyn Kigamboni. På andra sidan sundet känns den stora staden Dar väldigt avlägsen.
I Kipepeo stöter vi ihop med två svenska studenter, Emma från SU och Charlotte från KTH. Emma gör ett examensarbete om använding av bekämpningsmedel i jordbruket och Charlotte om miljöstyrning i företag. Finns mycket att göra på miljöområdet får vi lära oss. Det behövs både mera kunskaper och system för att se till att kunskaperna utnyttjas på ett bra sätt!
Jag berättar om Mittuniversitetets webbkurser på miljöområdet och vårt projekt för att undersöka marknad och andra aspekter på webbkurser för den internationella marknaden, se http://intelearning.wordpress.com/
Just kurser på miljöområdet känns nu ännu mera angeläget att gå vidare med...
Saturday, August 23, 2008
Tillbaka i Tanzania
Sent i torsdags kväll kom vi fram till Dar es Salaam. Fredagen ägnades åt ett besök på en lärarhögskola i Morogoro, ca 20 mil från Dar. Vägen till Mororgoro är flack, men när man närmar sig staden blir det mera kuperat, staden ligger vid foten av berg på drygt 2000m.
Skolan är en fd katolsk missionsstation, nu en av Tanzanias största lärarhögskolor. Man har ca 1200 studenter och 70-80 lärare och är inriktad på utbildning av lärare för secondary school, motsvarande svenskt högstadium och gymnasium.
Ett SIDA-stött projektet för användning av IT i lärarutbildningen leds ifrån denna skola. 33 lärarhögskolor är uppkopplade med varsin parabol för internetåtkomst. Man delar på 1 Mb up-link och 2 Mb down-link. Alla skolorna tillsammans delar alltså på denna bandbredd, samma bandbredd som man i Sverige ofta har till sitt hem. Det finns ett mycket stort behov av en fiberbaserad Internet infrastruktur i Tanzania, att sätta upp paraboler är dyrt och "skalar inte". Man tvingar också kommunikation som egentligen är lokal att ta en omväg på 1000-tals mil på dyra och trånga förbindelser.
Men projektet för att introducera IT i lärarutbildningen verkar mycket seriöst. Man har utbildat 2+2 personer på varje skola, två stycken som skall kunna driva nät och servrar och två stycken som arbetar med tillämpningarna. Dessa skall sedan utbilda sina kollegor på respektive lärarhögskola. Vi fick vara med på en sådan internutbildning inför terminsstarten, en lärare visade hur han valt ut och bearbetat material, för fysikutbildning, från Internet för användning i utbildning.
Sunday, August 3, 2008
Friday, August 1, 2008
Tuesday, July 29, 2008
Monday, July 28, 2008
Sunday, July 27, 2008
Wednesday, July 2, 2008
Monday, June 23, 2008
Friday, June 20, 2008
Friday, June 13, 2008
Thursday, June 12, 2008
Thursday, June 5, 2008
Monday, June 2, 2008
Sunday, June 1, 2008
I de mest avlägsna byarna...
Friday, May 30, 2008
Thursday, May 29, 2008
Konferensen högtidligt öppnad
Wednesday, May 28, 2008
Mera om OER.
Bakary Diallo, Rektor för AVU, African Virtual University
AVU har center i Nairobi och ett kontor i Dakar
http://www.avu.org
Har tagit fram 73 moduler i Math & Science organized as OER, 29 av dessa skall vara färdiga, har inte lyckats hitta dessa ännu dock, fortsätter att leta.
Vikram Savkar: Nature Publishing Group
Kommer att göra material från bl a NATURE tillgängligt för utbildning.
Andra OER-initiativ:
Ett annat initiativ med anknytning till OER är TESSA
http://www.tessafrica.net/
Vad man t ex kan hitta på denna webbplats är ett intressant program från BBC:
http://www.tessafrica.net/images/stories/audio/uganda_primarynumbers.mp3
För 10 år sedan infördes generell primary school-utbildning, UPE ( Universal primary education) i Uganda. Number of children in class now 80-90, förut "bara" 40-0 elever, new technics, group. Another problem, instructional resource, not enough books.
Exempel på lön till en lärare 200 000 shillings/month = 110 USD i månaden. Man arbetar inte (bara) för lönen!
Gerry Hanley CEO Merlot presenterar :
En femstegsprocess om man vill använda OER menar Gerry:
1. Discover/find material (Google, repositories etc)
2. Design for learing (localize, educational, learning outcomes, approach to material (testa hypoteser etc, ) connect to curricula...,learning activities (assignments etc
3. Deliver
4. Engage students
5. Assessment , evaluation and feedback
Merlot, community with 60 000 members, 20 000 resourses... 19721 2008-06-11
(Merlots repository har adressen: http://www.merlot.org
Förkonferensdagen, åtminstone förmiddagen om OER är också beskriven i denna blog:
Catriona Savage, UNESCO Education Sector
presenterar OER, Open Educational Resources och speciellt deras wiki för diskussioner om OER mm
(Jag deltog alltså i en förkonferens till eLA 2008 som handlade om OER. Catriona Savage från UNESCO var förste talare. Hon pratade inte om UNESCO's Open Training Platform, vilket jag trodde hon skulle göra , jag frågade henne på kafferasten varför, det var en annan avdelning på UNESCO som sysslade med denna.
Det hon framhöll vara en wiki som de arbetar med: http://oerwiki.iiep-unesco.org en community för aktiva på området open courseware och open source. Det finns också länkar till ett stort antal andra inititativ på området och till repositories för open courseware. )
Monday, May 26, 2008
Framme på hotell Afia Beach Hotell i Accra
Sunday, May 25, 2008
Wednesday, May 21, 2008
Jag demar användning av PMP (Portable Media Player) o mobiltelefoni för lärande
Jag demar Blogger Go, tar bilder med mobiltelefonen, skickar dessa som blogginlägg med mobiltelefonen som MMS. Att detta fungerar illustreras genom att jag tar bilder på åhörarna, bilderna dyker upp på bloggen efter ett par minuter. (Har redigerat ihop blogginläggen i efterhand, och även lagt till lite kompletterade information, t ex den film som jag gjort som introduktion. Ursäkta den dåliga kvaliteten, gjorde filmen natten innan konferensen...)
Åhörarna fortfarande kvar och ser glada ut, bra!(man vet aldrig när man har demonstrationer, ibland när man vänder sig om har alla gått!)
4 grupper han vi med, jag visade 3 mediaspelare, IPod från Apple, ZAP som är den billigaste jag hittat i Sverige (ca 700 kr, i Kina finns det mediaspelare för ca 200 kr) och en mera avancerade och dyrare, Archos 605, de två senare köpta på Teknikmagasinet i Stockholm. Alla tre kan spela MP3-filer och MPEG4-filmer. Jag visade filmer från MIT's Open Courseware, material vi gjort på MiUn och material från NTNU i Trondheim. Körde också filmer på mobiltelefonen, en Sony Ericsson P990i