Saturday, August 23, 2008

Tillbaka i TanzaniaSent i torsdags kväll kom vi fram till Dar es Salaam. Fredagen ägnades åt ett besök på en lärarhögskola i Morogoro, ca 20 mil från Dar. Vägen till Mororgoro är flack, men när man närmar sig staden blir det mera kuperat, staden ligger vid foten av berg på drygt 2000m.Skolan är en fd katolsk missionsstation, nu en av Tanzanias största lärarhögskolor. Man har ca 1200 studenter och 70-80 lärare och är inriktad på utbildning av lärare för secondary school, motsvarande svenskt högstadium och gymnasium.

Ett SIDA-stött projektet för användning av IT i lärarutbildningen leds ifrån denna skola. 33 lärarhögskolor är uppkopplade med varsin parabol för internetåtkomst. Man delar på 1 Mb up-link och 2 Mb down-link. Alla skolorna tillsammans delar alltså på denna bandbredd, samma bandbredd som man i Sverige ofta har till sitt hem. Det finns ett mycket stort behov av en fiberbaserad Internet infrastruktur i Tanzania, att sätta upp paraboler är dyrt och "skalar inte". Man tvingar också kommunikation som egentligen är lokal att ta en omväg på 1000-tals mil på dyra och trånga förbindelser.Men projektet för att introducera IT i lärarutbildningen verkar mycket seriöst. Man har utbildat 2+2 personer på varje skola, två stycken som skall kunna driva nät och servrar och två stycken som arbetar med tillämpningarna. Dessa skall sedan utbilda sina kollegor på respektive lärarhögskola. Vi fick vara med på en sådan internutbildning inför terminsstarten, en lärare visade hur han valt ut och bearbetat material, för fysikutbildning, från Internet för användning i utbildning.

1 comment:

Mats said...

Hej Bengt!
Roligt att läsa om dina resor och upplevelser och förstå den nytta du gör. Fina bilder, kort och koncist skrivet. Önskar jag kunde bidra med ågot i detta intressanta projekt. Lycka till! Vi hörs när du kommer hem.
Hälsningar
Mats