Tuesday, June 1, 2010

Besöker även det privata Zambian Open University



Även Zambia har ett Open University



Professor Mwansa, rektor, provar ICTBITES-projektets kurser på mobiltelefon tillsammans med sin assistent. Professorn Mwansa startade Zambian Open University tillsammans med några kollegor då han tyckte det var fel att bara 10 eller 20% av de som sökte kom in på det stora statliga universitetet. Man har idag ca 5000 studenter spridda över landet. Även personalen är spridd över landet, man har t ex lärcentra i regionerna.

Landets största universitet, University of Zambia



Universitetet byggdes på 60-talet, med stöd ifrån Israel



Director of Institute of Distance Education vid UNZA



Godfrey Mwewa på Institute of Distance Education visar mig runt på universitetet.



Man kopierar upp kurskompendier som skickas ut till distansstudenterna...



... men man är på väg in i den digitala världen. Kommer att använda kursplattformen Moodle liksom många andra universitet i Afrika. För de kompendier där man inte har digitala original gör man vad man kallar "softcopies, dvs scannar man in och OCR-tolkar dem. Damen på bilden redigerar och korrigerar texten efter scanningen.





Man har ett jättelikt bibliotek som dock är nästan tomt då studenterna har ferier.



Under ferierna kör man veckokurser i datasalarna, här i Excel och SPSS, studenter i lantbruksutbildning lär sig hantera mätdata.

eLearning Africa, några bilder från konferensen



Den stora konferenssalen i Mulungushi Conference Centre i Lusaka



Lunchunderhållning



Griff Richards från Athabasca University i Kanada berättar om hur de utvecklade en kurs mha fria lärresurser på nätet (OER)



Min och Mats presentation på konferensen. Intresset var stort, vi hade uppskattningsvis 50-60 åhörare. För varje år ökar intresset för m-learning på eLA.



En representant från Universitetet i Ibadan's distansutbildningscenter o jag